STARE SORTE JABUKA

Svjedoci smo vremena koje ubrzano donosi promjene u znanosti, tehnologiji, graditeljstvu, obrazovanju, ali i općenito u načinu života. U prirodnom svijetu koji nas okružuje takve brze i nagle promjene najlakše, svojom prilagodljivošću, podnosi moderan čovjek za razliku od globalne prirode koja posustaje i veliko je pitanje je li u stanju pratiti ljudsku nezasitnost ka novome. Kroz vjekovnu povijest ljudske civilizacije svjedoci smo raznolikih etapa napretka koji je očito u proteklih 100 godina, naročito računalnom evolucijom, doslovno promijenio svijet. U takvom vrtoglavom tempu življenja često u prirodi činimo krupne i trajne pogreške i tek kada postanemo toga svjesni želimo ih ispraviti, ali nerijetko bude kasno. Priroda koja nas okružuje, za razliku od čovjeka, raspolaže sa gotovo neograničenim vremenom. Promjene koje se događaju teku vrlo lagano, gotovo neprimjetno. Bogati prostori Hrvatske stoljećima su se dičili raznovrsnim sortama ukusnog i zdravog voća, obiljem plodova kojima imena blijede i odlaze u zaborav. Suši se stablo po stablo stoljetnih jabuka, a s njima i dio naše prošlosti. Bilo bi suludo , donkihotski se suprostaviti kotaču napretka koji nepovratno grabi samo naprijed, ali barem malo želim sačuvati sitni detalj za one koji dolaze. Ponekad je dovoljno ugledati lijepu sliku ili čuti zvučni naziv stare sorte jabuke pa da se u nama pobudi želja da ju svrstamo u svoju zbirku i tako sačuvamo od izumiranja.

28

Tijekom 30 godina proučavanja i sakupljanja više od 200 starih sorata jabuka sinula mi je ideja pokušati barem putem knjige pokazati dio neprocjenjivog bogatstva koje nesumnjivo trajno nestaje. Dužnost nam je poticati sadnju i očuvanje što više domaćih sorata pred najezdom onih koje nam ne pripadaju. Biti ću jako ponosan pronađe li se između Vas nekoliko onih koje će moja tiskovina zainteresirati za poneku staru sortu jabuka i tako produžiti nekoj djedovoj ljubimici.

Cilj ove tiskovine, koja je pisana za sve generacije pučki,. jednostavnim govorim i koja ne pripada stručnoj literaturi, je provesti čitatelja kroz prirodni svijet ekološkog okruženja. Može se koristiti u najranijoj dobi predškolskog uzrasta s ciljem upoznavanja  domaćih sorata putem fotografija, kao i životinja prisutnig u našem okolišu, a najstariji neka se podsjete na lijepu i bogatu prošlost. 
Fotografije su prirodne sa minimalnom obradom. Nastale u prirodi, na izložbama, a jedan mali dio korišten je sa interneta jer pojedine sorte koje posjedujem u kolekciji nisu u fazi rađanja.
Autor djela  "STARE SORTE JABUKA"  Mirko Veić, godina izdanja 2009, Požega